2009. február 25., szerda

Tesszük a dolgunkat

Mint minden februárban, továbbra is a dugványoké a főszerep. Legnagyobb mennyiségben muskátlit szaporítunk dugványszedéssel, de emelett például begóniát, impatienseket, pileát, kakassarkantyút és még sok más növényt is hasonló módon gyökereztetünk. A dugványszedést és ezzel együtt a gyökereztetéshez szükséges megfelelő földkeverék előállítását Pityu papa végzi mesterfokon.  Az így szaporított növényeknek mintegy 98%-a életképes, egészséges, mint az az alábbi fotón is kiderül.

dugvanyszedes

A növények szaporítás mellett, ugyancsak nagy feladat a magvetésből kikelt aprócska növények kite tálcába való ültetése. Ezt a módszert csak bizonyos növényeknél alkalmazzuk. Lényege, hogy a még gyenge növény ebben a tálcában egy kb. szivarnagyságú helyre kerül, ahol minden növény ugyanannyi tápanyaghoz jut és mindenkinek elegendő helye van a további növekedéshez. Így gyakorlatilag a következő kiültetésig egyforma méretű növényeket kapunk, és nem áll fent annak a veszélye, hogy egyik növény visszafogja növekedésben a másikat.

nincslazsa

Pityu papa készíti a kitékhez való laza, tőzeges ugyanakkor tápanyagban gazdag földkeveréket...
saját titkos receptje szerint. J

foldkev

Ezen a képen látszik igazán, hogy mennyire is aprók még azok a növények, amelyek a kitékbe kerülnek. Ültetőfa gyanánt akár egy ceruza is megteszi.

kitezes

Nincsenek megjegyzések: